Design a site like this with WordPress.com
Get started

LJUBOMIR VUČINIĆ, Crvena Kompresija

Kompresija kao kontinuiran pritisak /ЦРВЕНО/ se ostvaruje pojedinačnom slikom ili zbirnim svojstvima odabranih slika iz nove plastičke serije, koje sam realizovaо od kraja prošle 2018. do druge polovine ove, 2019. godine.Dominantno crvene obojenosti plastička refleksija slike očitavala bi se u interakciji sa malim kamernim prostorom koji bi vršio kompresiju i tako označio galerijski prostor kao privremeni kompresor interaktivne nutrine. Izuzetno snažan vizibilni efekat postigao bi se u interakciji sa prostorm galerije crveno ofarbanim spacijalnim efektom za kompresionu sveobuhvatnu dopunu.

ЦРВЕНО je boja visokog energetskog inteziteta/plamena!, često asocijativno usmerena ka agresivnom, svojstvena mogućem besmislu nasilju, ali isto tako moguće ostvarivom uzvišenom – grimiznom potencijalnom – dobrom energijom.

ЦРВЕНО je okruženje centara dramaturškog zapleta u nutrini konflikta u koji se uživljavam ličnim egocentrizmom i nemarom spram vremenskog označja. Za mene ЦРВЕНО nije pitanje stila nego autorsko obuzdavanje burne energije strane mlitavom mediokritetstvu, energija koja remeti učmalu letargiju.

Vatra je sila koja dovršava stabilnu dominaciju, privremenog stanja, pretvarajući sve u prazninu sa crnim kalcifikovanim ostatkom. Moć slike je da ona emanira – kontinualno brumi kao vatra u malom prostornom – individualnom delokrugu; delokrugu eksvizitnog i zahtevnog podsticaja suprotno prijemčivom narativu ili mitomaniji.

Ljubomir Vučinić

Kraj avgusta – početak terapije 2019.

Ljubomir Vučinić /1956/
Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završio osnovne i magistarske studije grafike. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom na istoj instituciji u zvanju profesora za oblast crtež. Zastupljen je na selektivnim i kustoskim izložbama koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu, učesnik je u relevantnim nacionalnim projektima, nagrađivan je nacionalnim nagradama i priznanjima za autentičan doprinos likovnoj umetnosti. Umetnički radovi autora nalaze se u značajnim zbirkama i kolekcijama od javnog značaja u zemlji i inostranstvu.