Design a site like this with WordPress.com
Get started

SMILJANA HADŽIĆ, Skriveni refleksi

СКРИВЕНИ РЕФЛЕКСИ

Годинама уназад долазећи на неку од изложби у Музеј савремене уметности Војводине снимала сам витраж „Пркос“ аутора Зорана Павловића. Тако сам и почела и сама да се укључујем у ову светлосну игру. Велики изазов за мене је био да ухватим тренутак рефлекса фотоапаратом. Једног дана дочекало ме је непријатно изненађење, нигде ни витража, ни светла, само неке витрине. Помислила сам привиђење или стварност и упитала се шта би Зоран Павловић рекао на све ово када би могао то да види. Верујем да се својевремено много радовао кад је витраж засијао на фасади Музеја. Сада чами потпуно скрајнут, заклоњен неким дрвећем, зарђалих оквира са понеким оштећеним стаклом. Међутим, једно око са витража гледа и даље, пркоси зубу времена и људском немару.

Смиљана Хаџић

Зоран Павловић (Скопље, 1932 – Београд, 2006) аутор витража „Пркос“, био је свестрани стваралац, сликар, професор Факултета ликовних уметности у Београду, ликовни критичар. Бавио се мозаиком, витражом, таписеријом. Написао је неколико књига из области уметности међу којима су „Свет боја“ и „Простори облика и боја“. Аутор је две серије ТВ емисија „Речник сликарства“ и „Теме и технике у ликовним уметностима“. Био је члан УЛУС-а, УЛУПУДУС-а и АИЦА-е. Добитник је више награда и признања.

Смиљана Хаџић (Крушевац, 1936) по струци је графичар, а бави се цртежом, акварелом, графиком, таписеријом, колажом и фотографијом. Члан је УПИДИВ-а од 1973. године. Поред седамнаест самосталних изложби, учествовала је на више од сто колективних изложби у земљи и иностранству, на бијеналним и тријеналним изложбама (ФОРМА, УПИДИВ, Новосадски салон, Мајски салон Београд, Златно перо Београда, Збирка „Атељеа 61“…), као и на више колонија. Најдужу сарадњу остварила је са Установом за израду таписерија „Атеље 61“ од 1982. године до данас.