DANICA MITROVIĆ, Izumetnine

Svaki susret sa Danicom Mitrović (Danom) i njenim radovima bio je poseban, uzbudljiv i zapamćen.
Danin prelazak sa minijature na veliko platno je avantura u koju nas je ona povela. Avantura koja traje i nema kraja. Spaja nespojivo, nebo i ribe. Vrane, ptice zloslutnice na njenim slikama deluju pitomo i mirno sa leptir mašnama.
“Ćuti i plivaj, nije sve tako crno“ – kaže Dana.
Naizgled jednostavna, ali ipak jedinstvena sa urođenom maštom, Dana s lakoćom vlada bojama. Kao da između prirode i objekata ne postoji linija razdvajanja na njenim radovima. Kao da priroda želi nazad ono što joj je oduzeto.
Dana kreira raznovrsne kompozicije objekata od komadića metala, keramike, kože, stakla i drveta pronađenih negde na tavanu, u podrumu, na obali reke ili šetalištu. Nađenim predmetima sklopljenim u trodimenzionalni kolaž, Dana im daje novu svrhu, novi život.
Stvara fantastičan nakit na kome je svaka perla rukom oslikana ili obojena. Atraktivan nakit na kome je svaka perla umetničko delo. Da je umetnički vredno potvrđuje to da su šarene đinđuve (kako ih Dana zove) deo prodajnog asortimana ozbiljnih galerija u Srbiji.
Svako, ama baš svako Danino delo nosi u sebi najviše ljudsko osećanje koje hrani dušu – LJUBAV.

Slavko Nikolić
(jedan sasvim običan posmatrač)

DANICA MITROVIĆ je rođena 1953. godine u Zrenjaninu. Do sada imala 181 kolektivnu i 13 samostalnih izložbi. Učestvovala na 62 likovne kolonije. Nagrađivana je više puta. Član je SULUV i ULUS od 2009. godine.