Design a site like this with WordPress.com
Get started

ĐORĐE MARKOVIĆ, Intermezzo 4/4

Intermezzo, u figurativnom značenju predstavlja neočekivani događaj, upadicu, što serija radova objedinjena pod ovim nazivom, po svojoj suštini i jeste. Redovni program galerije uglavnom čine izložbe koje traju po dve nedelje, a pomenuti radovi činiće povremeno sadržaj izložen između njih, dva dana tokom vikenda, u vreme kada je galerija zatvorena. Obzirom na to da od proglašenja Pandemije, posetioci uglavnom kroz izlog posmatraju izložbe, jer ne žele da ulaze u zatvoren prostor ili im ulaz u većem broju nije ni dozvoljen, ovaj koncept konzumacije umetničkog dela, koji nameće naša nova stvarnost, dobija još jedan nivo čitanja, pored ideja koje predstavljaju radovi.

Sva četiri segmenta Intermezza su umetničke instalacije, koje beleže paradokse savremenog društva i borbu pojedinca da pronađe svoje mesto u njemu. Autor teži da se njegova dela infiltriraju u svest posmatrača zapanjujućim slikama i zagonetnim narativima.

Takođe, ovom izložbom on pokušava da izađe iz pojedinih uvreženih profesionalnih pravila, kao što su: kontinuirano dvonedeljno trajanje svake izložbe ponaosob, poseta galeriji u okviru radnog vremena, i slično, a sve u nameri da svoju ideju posmatraču učini dostupnom i bliskom.

Od 2011. godine do danas, Đorđe Marković kreira seriju skica za site specific radove pod nazivom Predlozi, stvarajući jezik, koji mu omogućava da u umetničkom smislu lako komunicira sa bilo kojim prostorom. Trenutno je u procesu realizacije nekih od Predloga u Malom likovnom salonu. Svakom novom postavkom, autor transformiše korpus galerije, ujedno ističući fascinantan potencijal njene forme, odnosno izlog i mogućnost neprestane komunikacije sa publikom, koja radove posmatra isključivo sa ulice.

Basna 1/4 (17 – 18. 4. 2021)

Instalacija koja otvara omnibus Intermezzo simbolično predstavlja autorovo viđenje otvaranja nekih izložbi.

Untitled 2/4 (22 – 23. 5. 2021)

Druga postavka u nizu glorifikuje najučestaliji (bez) naziv radova kroz istoriju umetnosti. Autor koristi neon kao medij, kako bi se natpisi mogli videti i u mraku i svojom svetlošću privukli i “očarali” posmatrača.

Rasprodaja 3/4 (5 – 6. 6. 2021)

Dečja maneken lutka u izlogu, obučena u prosjaka, sa ispruženom rukom, menja ugao posmatranja izloga, koji inače nude “bolji” život.

Privatna kolekcija 4/4 (17 – 18. 7. 2021)

Komentar na apsurdnost ideje posedovanja. Kolekcionari su jedini koji uživaju u umetničkom radu, jednom kad on uđe u njihovu kolekciju, jer neretko ti radovi završe u trezorima i transportnim kutijama. Interpretacija svakog posmatrača daje bezbroj odgovora na pitanje šta se nalazi u kutiji. Jedinu informaciju koju imaju jeste veličina kutije i njen oblik.

Đorđe Marković (1986, Novi Sad). Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman, smer Grafika u klasi prof. Zorana Todovića. Bavi se crtežom, instalacijom, scenografijom, filmom, videom i likovnom pedagogijom. Autor je brojnih pozorišnih scenografija u zemlјi i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Erste banke na polјu umetnosti.