Design a site like this with WordPress.com
Get started

IVANA BJELICA, Svetlopisi – Illuminations

Циклус “Светлописи – Illuminations “, настао је 2021. године комбиновањем неколико ликовних техника: цртеж, слика, колаж и различитих материјала (акрилик боје, акрилик спреј, текстили различитих структура, папири, картони, жице, мреже, стакло, огледало…). Саставни део сваке композиције су сенке настале помоћу одговарајуће расвете.

Сви радови су величине 20 x 30 cm.

ИВАНА БЈЕЛИЦА

Рођена је 1969. године у Новом Саду. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, у класи професора Милана Блануше. Члан је СУЛУВ-а (Савеза удружења ликовних уметника Војводине) и Ликовног круга. Живи и ствара као самостални уметник у Новом Саду и Будви.

Имала је 20 самосталних изложби у Србији, Црној Гори, Грчкој и Канади. Излагала је на преко 100 колективних изложби у земљи и иностранству (Црна Гора, Хрватска, Македонија, Грчка, Румунија, Шпанија, Велика Британија, Француска, Холандија, Аргентина, Мексико, Канада, Јапан, Индија). Добитник је неколико награда за сликарство и учесник многобројних ликовних колонија. Њене слике налазе се у бројним приватним, галеријским и музејским колекцијама у Србији и свету.

Бави се фотографијом, графичким дизајном и дизајном ентеријера, првенствено опремањем јавних, пословних и стамбених простора уметничким радовима. Координирала је пројектом Светлост и форме, у оквиру којег је реализовано више серија светлећих објеката (скулптуре-лампе) у сарадњи са другим уметницима.

Била је уредник ликовног програма галерије Мали ликовни салон, Културног центра Новог Сада, у периоду од 2003. до 2007. године. Реализовала је значајан број изложби еминентних ликовних уметника из земље и иностранства и остварила успешну сарадњу са многим културним институцијама. Оснивач је асоцијације уметника Луменс, чији је основни циљ развој и промоција савремене ликовне уметности и културе, међународна сарадња и едукација.