URSULA HEINDL, Putovanje

Elementarna snaga prirode me istovremeno impresionira, fascinira i šokira. Ne zanimaju me živopisni ili idilični aspekti prirode, već sirova moć, snaga i promenljivost. Fizička veličina vode, planina, slika neba i oblaka koje se stalno menjaju. Svoj posao obavljam sa velikim poštovanjem i dubokom ljubavlju prema prirodi, svetlu i boji.

Slike se mogu videti kao pejzaži, ali to su potpuno fiktivni pejzaži koji dolaze iz moje mašte. Tražim baroknu dinamiku, napetost, moćnu scenografiju mora, planina, velikih kontinenata ili malih ostrva. Neke slike su veoma mirne, druge prilično dramatične – mnoge kombinuju i jedno i drugo – mir i pokret.

Inspirišu me barokne slike sa tavanica, kao i Vilijam Tarner, zato uglavnom koristim klasičnu tehniku ulja na platnu, formata u zlatnom preseku ili u francuskom “marine” formatu, slika sa pomorskim scenama, mada su često i okruglih ili ovalnih oblika.

Naslovi slika su nazivi mesta sa legendarnih putovanja kao što je, na primer, poslednjih godina “Magelanovo putovanje” – prvi obilazak Zemlje. Možete pratiti rutu čitajući nazive slika, jer nose imena mesta ili ostrva duž ovog pomorskog puta.

Ursula Hajndl

Ursula Hajndl (Ursula Heindl) (Beč, Austrija, 1959)

Studirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beču (od 1979) vajanje kod Bruna Đironkolija (Bruno Gironcoli) i crtež po modelu kod Jozefa Mikla (Josef Mikl), a slikarstvo (od 1981) kod Arnulfa Rajnera (Arnulf Rainer), kod koga je i diplomirala (1985). Od tada je samostalna umetnica.

Design a site like this with WordPress.com
Get started