Design a site like this with WordPress.com
Get started

MILE ŠAULA, Bespuća

BESPUĆA

Slikarski koncept kojim se bavim, zasnovan na ideji da je apstrakcija nova realnost, jer proističe samo iz sebe sâme, podstiče me da slikam izraženim fokusom na kolorit, istovremeno promišljajući značenje termina “nove realnosti”. Istražujem materijale (pesak, pigment, zemlju) organizovane u apstraktne kompozicije, sa izvesnom dimenzijom rituala sličnom šamanskim iscrtavanjima po zemlji američkih Indijanaca.

U ciklusu nastalom u razdoblju od 2002 – 2006. godine, bavio sam se simbolima i znacima spontano nastalim tokom slikanja koji su najšeće smešteni u kvadratne površine. Ovaj period odražava zainteresovanost za gest, crtež i simbol u umetnosti starih kultura, srednjovekovnoj umetnosti, Street Art-u… Rezultat su integralne slike, izgrađene ne samo na osnovu likovnih elemenata nego i sinteze likovnog i literarnog.

Početkom 2010. dešava se promena u organizaciji plastičnih i dinamičkih elemenata mojih slika. Pronalazim način da oslobodim svoj izraz i predstavim svoju poetsku estetiku. Iako je boja i dalje značajna, sve manje me interesuju njeni formalni aspekti, tako da napuštam bespredmetnost apstrakcije, da bi se približio slici bliskoj mom unutrašnjem biću. Platna postaju beskrajni slojeviti metafizički pejzaži u kojima forme, znakovi i antropomorfni oblici bivaju oslobođeni prethodnih kvadratnih okvira, i otpočinje sve intenzivnije prisustvo privida, seni, figura, životinja, biljnog i prirodnog sveta.

U periodu od 2010 – 2017. godine, prelazim put od sintetičke ka lirskoj apstrakciji, a potom i fantastici; od traganja za transcendencijom kroz specifično, prema slobodnom i ambivalentnom korišćenju formi i znaka u traganju za realnosti viđenoj uglom oka, gde slike služe kao vodič, koji omogućuje posmatraču da u sebi otkrije kontemplativna stanja, vizije i mentalne prizore.

Potezom i načinom rada težim da provociram slučajnost, prepoznajući obrise i relacije sa namerom da uhvatim unutrašnji život neobičnih susreta i spojeva. Interesuje me eklektična slika svojevrsne mnogoznačnosti i disfunkcionalnosti, a prisutni motivi nagoveštavaju prolaznost svake kompleksnosti, natprirodne ili stvarne. Moje slikarstvo je prvenstveno fokusirano na skrivene aspekte ljudskog postojanja (prolaznost, nestalnost, unutrašnja otkrića i sukobi).

Osnovno mesto dešavanja mojih slika i crteža, neka je vrsta divlje prirode, prostor između svetova u kome ravnopravno egzistiraju elementi iz sveta snova, mitologije, teatra, poezije, filma, kao i kod nekih drugih umetnika i književnika magičnog realizma, nadrealizma, juznjačke gotike ili Noara (Haruki Murakami, Pol Oster, Jukio Mišima, Dejvid Linč). Ovaj osobeni onirički kosmos je slikarski svet moje realnosti, koji u trenu prelazi iz letargične refleksije u stanje napetog osmatranja.

Izložbom „Bespuća“ nastavljam započeto likovno istraživanje i promišljanje. “Bespuća“ su sva ona mesta gde se smenjuju stvarnosti, gde se sudaraju forme u svom zamahu i pokretu. Tamo gde se čovek nađe zatečen u neočekivanom okruženju, tamo gde se dešava neobičnost i tišina. Forme se u slici pokazuju, otrkrivaju i iščezavaju, kao i život sam. U sudaru bojenih nanosa izražena je prolaznost i ekspresija trenutka. Elementi jednog dinamičnog sveta koji je u kretanju, sudaranju i nestajanju.

Mile Šaula

Mile Šaula je rođen 1970. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije sa zapaženom međunarodnom izlagačkom karijerom.

Slikar svojevrsnog rukopisa i izražene lirske fantastike. Od 2002. godine redovno izlaže na pariskom Salon des Ralites Nouvelles (osnovanom 1939, sa najprestižnijim pedigreom za apstraktnu umetnost zapadnog sveta), gde je dva puta osvojio nagradu Prix Marin (2006, 2011). Njegove delikatne slike nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Njegov proces započinje od istraživanja nesvesnog kroz formalne aspekte slike, koje postepeno postaju sve češće naseljene prisustvom obrisa, figura i pojava izvan vidljivog sveta.

Najvažnije grupne izložbe:

1998, 2000, 2001, 2005, 2006. Prolećna izložba ULUS-a, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, Beograd

2003, 2005, 2007. Bijenale crteža i male plastike, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, Beograd

2001, 2002. MatrixArts International exhibition, Sakramento, SAD

2005. 3rd International biennial of drawing, Viktorija, Australija

2008. Iwano project VII, Muzej 25. maj, Beograd

2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2013. Salon des Réalités Nouvelles, Pariz, Francuska

2007. 59. Salon de mai, Pariz, Francuska

PARCOURS DE L’ART 2007, Avinjon, Francuska

Salon SNBA, Carousell du Louvre, Pariz, Francuska

2008. Salon de Lyon est Sud-Est, Lion, Francuska

Salon du Dessin et de la Peinture à l’Eau, Grand Palais, Pariz, Francuska

2011. Nord Art 2011, Kunstwerk Carlshütte, Bidelsdorf, Nemačka

Salon COMPARAISONS, Pariz, Francuska

Najvažnije samostalne izložbe:

2000, 2004. Galerija SULUJ, Beograd

2002. Cite Internationale des Arts, Pariz, Francuska

2007. Galerija Arts Point Suspension, Florak, Francuska

2008. Galerija ART & FIRE, Nica, Francuska

Galerija Art contemporary gallery Croissant, Brisel, Belgija

Galerija Galleria d’arte 18, Bolognja, Italija

2009. Galerija Prima Center, Berlin, Nemačka

2010. ProduzentGalerie Rammlmair, Hanover, Nemačka

2011. Galerija Kalemegdanska tvrđava, Beograd

2012. Galerija Zeit Zone, Berli, Nemačka

2013. Galerija l’Echaude, Pariz, Francuska

2014. Galerija Juliana Hundertmark, Berlin, Nemačka

Galerija Loft Sputnik, San Francisco, SAD

2015. Galerija Francois Deneullin, Barreax, Francuska

Apstract project, Pariz, Francuska

2017. Galerija Drina, Beograd

2019. Galerija Belgrade Waterfront (Štab), Beograd

Nagrade:

2001. Prva nagrada: MatrixArts International exhibition, Sakramento, SAD

2002. Residence Cite Internationale des Arts, Pariz, Francuska

2006. PRIX MARIN: 60. Salon des Réalités Nouvelles, Pariz, Francuska

2010. Intenational Workshop Mostrarsi, Milano, Italija

2011. PRIX MARIN: 65. Salon des Réalités Nouvelles, Pariz, Francuska