DIANA ZWIBACH, No Callback

Bez povratnog poziva

Katalizator ovog dela bio je rezultat ličnog gubitka, tugovanja, tuge, bola i anksioznosti. Dodatni uticaj, napad i efekat na umetničin svakodnevni život bio je početak pandemije koja je rezultirala društvenom panikom, strahom i neizvesnošću kod kuće i širom sveta.

Radovi koji su skulpturalne strukture prikazani su u sirovom, organskom i golom obliku kako bi gledalac imao blisku i neposrednu vezu sa prikazanim objektima.

Fragmenti papira koji se koriste u ovim konstrukcijama su komadi pocepani, isečeni i iskidani iz selekcije Dianinih već postojećih originalnih i završenih slika, crteža i grafika. Akcija kidanja, cepanja, sečenja i na taj način uništavanja dela odražavala je autorkino izmučeno mentalno i fizičko stanje.

Cvibah je zatim nastavila da stvara od iskidanjih komada papira nove stvarnosti pomažući sebi da se popravi i izleči. Ovim konstrukcijama dodani su i spojeni novi natpisi, tkanina, šavovi i užad.

„Moj rad je u suštini figurativan i antropičan. Linija je moj primarni polazak u odražavanju života koji me angažuje i okružuje, to su istine i misterije koje kodiraju naše svakodnevno postojanje. Bavim se slikarstvom, crtanjem, grafikom i instalacijama.“ (Diana Cvibah)

Dajana Cvibah (Diana Zwibach) je rođena u Srbiji, u Novom Sadu. Od ranog detinjstva živela je u Etiopiji, zatim u Izraelu gde je diplomirala umetnost na Akademiji Bezalel u Jerusalimu.

Godine 1971. Cvibah je dobila nacionalnu nagradu za vizuelnu likovnu umetnost i stipendiju za nastavak postdiplomskih studija u Londonu. Cvibah je 1972. godine stekla višu diplomu grafike na Chelsea School of Art, a zatim je magistrirals slikarstvo na Kraljevskom koledžu umetnosti 1974. godine.

Godine 1975. Cvibah se nastanila na severu Engleske i nastavila da radi u svojoj praksi. Njen rad je izlagan na preko dvadeset samostalnih izložbi u Engleskoj, Škotskoj u inostranstvu, kao i na više grupnih izložbi.

Design a site like this with WordPress.com
Get started